Aile Terapisi Sıkça Sorulan Sorular


  • Aile Terapisi/Aile Danışmanlığı nedir?

Aile terapisi, aileyi oluşturan bireyler arasında sağlıklı bir iletişim ortamı sağlanması amacıyla aile bireylerine verilen psikolojik destektir.

  • Aile Terapisi/Aile Danışmanlığının Amacı Nedir?

Aile danışmanlığının amacı, aile içindeki kişiler arası sorunlara yönelik olabileceği gibi, tüm aileyi etkileyen ölüm, kronik hastalık, bir aile bireyinin evden ayrılması gibi konulara yönelik aile bireylerine destek vermek amaçlı da olabilmektedir. Aile danışmanlığının belirgin ve açık hedefleri vardır.

Amaç, ailenin yaşadığı sorunların çözümünün yanı sıra aile bireylerinin birbirlerini daha iyi anlamaları, daha sağlıklı iletişim kurmaları, ilişkilerinde belirgin ve esnek sınırlar çizebilmelerini sağlamayı kolaylaştıracak yeni beceriler kazanmalarını sağlamaktır.

Aile üyelerinden herhangi birinin yaşadığı sorunun etkisi aslında tüm aileyi kapsar ve çözüm sürecinde ailenin tümü belirleyici bir rol taşır. İlişkiler açısından sorunları olan aile bireylerinin; Aile danışmanlığı çalışmaları ile, evlilik, ayrılık ve boşanma süreçlerinde, çocuklarla, eşle ya da büyük aile ile ilgili sorunların üstesinden daha rahat bir şekilde gelmelerine yardımcı olunur.

Aile Danışmanlığı çalışmaları; aile bireylerinin incinmiş duyguları, eşler arasındaki veya ailedeki diğer bir kişi ile olan sorunlar, eşlerin cinsel yaşamı, yeni yaşam düzenlemeleri, çocuk disiplini, çocukların bakımı ve mali düzenlemeler, büyük aile ile ilişkiler, gibi konulardaki sorunlarla ilgili olabilir.

Eşlerin arasındaki sorunların çocuğu etkilemesi veya çocuğun yaşadığı fiziksel, psikolojik, eğitim sorunlarının aile içi dinamikleri etkilemesi kaçılmazdır. Yaşanan bu sorunların çözümünde aile bireylerine psikolojik destek vermek, aile içi iletişimi güçlendirmek, aile bireylerini birbirlerine duyarlı olmalarını sağlamak aile danışmanlığının amaçlarını oluşturmaktadır.

  • Çift Terapisi Nedir?

Evli olan ya da olmayan çiftlerin karşılaştıkları sorunları ele alıp çözüme kavuşturmayı hedefleyen bir terapi modelidir. Genel olarak çift birlikte seansa katılırken bazen tek bir kişiye de ilişkisi baz alınarak çift ve evlilik terapisi yapılabilir. Bu terapide, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlaması hedeflenir. Bu sebeple çiftlerin birbirlerine verdikleri tepkiler ele alınır. İlişkilerde oluşan sorunların bir kısmı, kişinin karşı tarafı suçlayarak kendi eksiklerini görmeye açık olmamasından kaynaklandığı düşüncesiyle, çift terapisinde terapistin görevi bu unsurları adil ve açık bir şekilde çifte sunmaktır. Çatışmalı veya eksik iletişim, aile fertlerinin birbirlerine karşı olan sorumluluklarını yerine getirmemeleri ve kıskançlık, aldatma, gibi sorunlar çift terapisinin ilgilendiği konulardan bazılarıdır.

  • Evlilik Öncesi Danışmanlık Nedir?

Hem ülkemizde, hem de dünyada son yıllarda giderek boşanma oranları artmaktadır. Bu durum “Evlilik Danışmanlığı” hizmetleri konusundaki talebi arttırmaktadır. Yapılan çalışmalar, evlilik ve çift terapilerinin problemle baş edilebilme mekanizmalarının geliştirilebilir bir yanı olduğunu göstermekte ve müdahalelerle bu konuda sağlanan gelişimler söz konusu problemlerin ortaya çıkmadan önce önlenebileceği düşüncesini de beraberinde getirmektedir. “Önleyici Çalışmalar” başlığı altında kategorize edebileceğimiz bu çalışmaların yurt dışındaki bazı örneklerine baktığımızda boşanma oranlarının düşmesine katkıda bulunduğu ve aile içi şiddet ve uyuşmazlığın engellenmesinde büyük önem taşıdığı görülmektedir. Bu bağlamda, gerek evliliğe geçiş sürecinin kolaylaştırılmasında ve güçlüklerin kriz haline gelmeden çözülmesinde, gerekse evliliğe adapte olunması ve çiftlerin birbirini daha iyi tanıması bağlamında “Evlilik Öncesi Danışmanlığın” oldukça önemli olduğu görülmektedir.

Evlilik Öncesi Danışmanlığın üç önemli özelliği bulunmaktadır:

  • Eğitseldir, geliştiricidir ve önleyicidir.

Evlilik öncesi danışmanlıktaki hedefler aşağıdaki gibidir:

  1. Evlilik yaşantısına geçişi kolaylaştırmak,
  2. Uzun ve kısa vadede çiftlerin ilişkideki tatminini sürekli kılabilmek,
  3. İletişim becerilerini arttırmak,
  4. İlişkide yakınlığı ve bağlılığı arttırmak,
  5. İlişkide güven ortamını güçlendirmek
  6. Problem çözme ve karar verme becerilerini güçlendirmektir.
  • Aile ve Evlilik/Çift Terapisi Seansları Ne Kadar Sürüyor?

Bir seans ortalama olarak 60 dakika sürmektedir.

  • Evlilik ya da Çift Terapisinde Seanslara Yalnız Gelebilir miyim?

Aile ve evlilik terapisi seanslarına çift olarak ya da mümkünse aile bireylerinin hepsinin katılması tercih edilmektedir. Çiftlerden birinin katılmak istememesi halinde, seanslara diğer eş ile devam edilmektedir.

  • Aile Terapisi Almak İstiyorum Ama Eşim Gelmek İstemiyor Ne Yapabilirim?

Aile terapisi almak isteyen çiftlerden bir tanesi katılım konusunda isteksizse, aile ve evlilik terapisi diğer eş ile yürütülebilir. Fakat çiftlerin seanslara birlikte katılması, sorunların çözümünde daha etkili olmaktadır.

  • Kaç Seans Gelmemiz Gerekiyor?

Aile ve evlilik terapilerinin seans süresi, aile bireylerinin sorunlarına göre farklılık gösterebileceği gibi, eşlerin/aile üyelerinin terapiye katılımındaki işbirliği de süreci ve seans süresini etkilemektedir. İlk seans Evlilik ve Aile Danışmanı tarafından değerlendirme yapılmakta, eşlere/ aile üyelerine hem yapılacak çalışmalar hem de seans süreci hakkında bilgi verilmektedir.

  • Boşanma Davası İçin Belge Veriyor Musunuz?

Evlilik ve Aile Danışmanı tarafından Çiftlerle yapılan danışmanlık sürecine ilişkin çiftlerin her ikisi de isterse “Aile Danışmanlığı Raporu” verilmektedir. Ancak çiftler ayrı ayrı rapor isterlerse ya da sadece eşlerden biri isterse, isteyen kişinin danışmanlık sürecine ilişkin bilgi verilmektedir.

  • Boşanma Aşamasındayız, Aile ve Evlilik Terapisi Boşanma Sürecimize Yardımcı Olur Mu?

Aile ve evlilik terapisi, boşanma sürecindeki çiftlere de destek sağlayan bir terapi yöntemidir. Bu aşamada terapi alan çiftlere, evliliklerindeki problemlerin çözümü ile ilgili çalışma yapılabileceği gibi boşanma sonrası sürece uyum ve çocukların bu süreçten olumsuz etkilenmemesi için de çalışmalar yapılmaktadır.

  • Seanslara Çocuğumu Getirmem Gerekiyor Mu?

Aile terapisi yada evlilik terapisi çalışmalarına bütün aile bireylerinin seansa birlikte katılımı yada ayrı katılımı olabileceği gibi, yaşanan sorun alanına göre bezen sadece eşlerin terapiye alınması da tercih edilmektedir.

  • Seans Süresinde Çiftlerle Tek Tek mi Görüşüyorsunuz Yoksa Birlikte mi?

Aile ve evlilik terapilerine çiftlerin birlikte ya da tek tek katılmalarına aile danışmanı tarafından ilk terapi itibariyle karar verilmektedir. Özellikle bazı sorun alanlarında bireysel olarak terapiye alınmaları tercih edilmektedir. (Şiddet gibi)

  • Aile ve Evlilik Terapilerine Ne Sıklıkta Gelmemiz Gerekiyor?

Yapılan ilk görüşme sonrasında, çiftlerin aile ve evlilik terapisi seanslarına ne sıklıkta gelecekleri aile danışmanı ve aile üyeleri tarafından birlikte belirlenmektedir.

  • Yapılan Görüşmeler Gizli Kalacak mı?

Yapılan görüşmelerde gizlilik ilkesi esastır.

  • Aile Danışmanımız Bize İlaç Verecek mi ?

Aile ve evlilik terapisinde aile danışmanları tarafından ilaç yazılmamakta, eğer psikiyatrik bir müdahale gerekiyorsa, (ilaç kullanımını gerektirecek durumlarda) psikiyatriste yönlendirme yapılmaktadır.

  • Merkezinize Başvurmak İçin Ne Yapmamız Gerekiyor?

Merkezimiz randevu sistemi ile çalışmaktadır. Telefon numaralarımızdan bizleri arayarak hem çalışmalar hakkında bilgi hem de randevu alabilirsiniz.


Yorumlar