Çocuklarda Özgüven Eksikliği ve Çekingenlik


Çocuklarda Özgüven Eksikliği ve Çekingenlik

         Özgüven eksikliği ve çekingenlik, çocuklarda sıkça rastlanan problemlerden bir tanesidir.  Çekingen çocuklar, kendilerini değersiz bulurlar, yeterince sevilmediklerini düşünürler ve herkesten uzak dururlar. Bu yüzden arkadaşlık kurmada zorlanırlar. Dışarıdan bakıldıklarında uslu görünürler. Uyumludurlar ve sorun çıkarmazlar. Fakat bunun sebebi kendilerine güven duymayıp, bulundukları ortamlarda ses çıkaramayışlarından dolayıdır. 

         Arkadaşları arasında yeterince kendini ifade edemeyen, sosyal ortamlarda çekingen tavırlar sergileyen, oyunlara katılamayan çocuklar belli bir süre sonra izole olmuş şekilde yaşamaya başlarlar. Sınıf ortamında aktif değillerdir. Bir konuyu çok iyi bilseler de, kendilerine güven duymamaları sebebiyle bildiklerini tam olarak ifade edemezler. Bu da derslerinde yeterince başarılı olamamalarına yol açar.

         Çocuklarda özgüveni etkileyen en temel sebeplerden bir tanesi sevgi eksikliğidir.  Özellikle şiddet gören, yeterince sevildiğini hissetmeyen, huzurlu bir aile ortamında yetişmeyen çocuklarda özgüven eksikliği sıkça görülmektedir. Kardeşleri ve arkadaşlarıyla sürekli kıyaslanan, kendileri ile alay edilen çocuklarda da özgüven eksikliği oluşur.  Annenin aşırı koruyucu tavrı, baskısı, aşırı titiz tutumları çocuğun kendine güven duymasını olumsuz yönde etkiler.      

       Çocuklarda Özgüven Nasıl Geliştirilir?

  • Çocuklarda çekingenliğe, kendine güven duymasına engel olan durumlar araştırılıp çözüme ulaşılmalıdır. 
  • "Marifet iltifata tabidir." sözünden yola çıkarak, çocukta gözlenen olumlu davranışlar övülmelidir. 
  • Çocuğun yaptığı olumsuz davranışlar direk olarak dayakla cezalandırılmamalıdır. Dayak bir çözüm değildir. Çocuk dayak yediğinde cezasını çektiğini düşünecek ve yaptığı kötü davranışı olumluya çevirmek adına bir adım atmayacaktır.
  • Çocuğa destek verilmeli, karşılıksız sevildiği hissettirilmelidir.
  • Çocukla konuşulmalı, birlikte zaman geçirilmeli, duygu ve düşüncelerini ifade etmesi sağlanmalıdır.
  • Her an sevildiği, özel olduğu hissettirilmelidir
  • Arkadaş edinmesi sağlanmalı, fakat bu konuda baskı yapılmamalıdır.
  • Çeşitli kurslara, spora ve sosyal aktivitelere katılması için teşvik edilmelidir.
  • Çözülemeyen durumlarda,  ciddi problemlerle karşılaşıldığında bir uzman yardımı almaktan çekinilmemelidir.