Cinsellik ve Cinsel Terapi
Mutlu ve doyumlu bir cinsel yaşam için bireyler, aşağıda belirtilen noktaları dikkate almalıdır:
Çiftler Ne Tür Cinsel Problemlerle Karşılaşıyor ?
Cinsel istek bozuklukları: Cinsel isteğin azlığı/yokluğu ve cinsellikten tiksinme şeklinde görülmektedir. Genellikle organik ve psikolojik nedenlerle oluşur. Cinsel aktivite veya fantezilere karşı isteksizlik/ilgisizlik vardır. Özellikle kadınlarda cinsel isteksizlik daha sık görülmektedir. Yapılan çalışmalar erkeklerdeki cinsel isteksizliğin %15, kadınlardaki oranın ise %35'e vardığını göstermektedir.
Cinsel ağrı bozuklukları: Bu bozukluk "disparoni" olarak da tanımlanır; cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması anlamına gelir. Ağrı bozukluğu ile kliniğe başvuran kadınların yarısında vajinismusa rastlanmaktadır.
Vajinismus; vajinanın 1/3 dış kısmının cinsel ilişki aşamasında istemsiz olarak kasılması ve penisin girişine engel olmasıdır. Bu bozukluk genellikle psikolojik nedenlerle ve bireylerin yetişme koşullarına bağlı olarak ortaya çıkar. İlk ilişkinin çok ağrılı olacağı öğretisi, anne-baba ilişkisinin bozuk oluşu, annenin pasif babanın tehditkar/saldırgan olması, kadın için cinselliğin bir görev gibi gösterilişi, özgüven eksikliği ve suçluluk duygusu vajinismusa yol açan etkenlerdir.
Orgazm bozukluğu:Orgazm olamama veya orgazma zor ulaşma olaraktanımlanan bir problemdir. Kadınların orgazma ulaşabilmesi için ön sevişme büyük önem taşır. Cinsel partneri erken boşalma yaşayan eşler de genellikle orgazma ulaşamamaktadır.
Erken boşalma:Erkeklerde cinsel işlev bozukluklarının en sık görüleni erken boşalma sorunudur. Bu sorun boşalmanın her iki cinsel partnerin istediklerinden daha erken aşamada gerçekleşmesi olarak tanımlanmaktadır. Erkeklerin %50’si ilişki esnasında bu sorunla karşılaşmaktadır.
Cinsel uyarılma bozuklukları: Uyarılma bozukluğu yaşayan kadınlarda ön sevişme ve cinsel ilişki boyunca zevk almaya yetecek kadar uyarı oluşmaz. Uyarılamama nedeniyle gerekli biyolojik dengeler sağlanamaz ve klitoris sertleşmesi, vajina ıslaklığı, cinsel haz ve orgazm zorlaşır. Erkeklerde ise sertleşme problemi olarak yaşanan bu problem cinsel terapi ile tedavi edilebilir bir bozukluktur.
Cinsel Terapi Nedir ve Cinsel Sorunlar Nasıl Tedavi Edilir ?
Cinsel terapi, cinsel sorunlar konusunda eğitim almış deneyimli psikiyatrist ve psikologlar tarafından cinsel sorunları olan birey ya da çiftlere uygulanan bir tür kognitif davranış tedavisi olarak tanımlanmaktadır.
Cinselliğin tabu olarak görüldüğü toplumlarda, bilgi yetersizliğinden, yanlış öğretilerden, cinselliğin ayıp, yasak, günah gibi görülmesinden kaynaklanan yanlış düşünce ve inançlar vardır. Terapi sürecinde danışan ile görüşülerek bu tip düşünceler ortaya çıkartılmakta, sebepleri incelenmektedir. Terapi esnasında sorunun tedavisi için gerekli psikoterapi yöntemi belirlenir, gerekli durumlarda psikiyatriste yönlendirilerek ilaç desteği alması sağlanır.
Cinsel terapi ile vajinismus, erken boşalma, cinsel isteksizlik, erkeklerin sertleşme bozuklukları, kadınların uyarılma ve orgazm bozuklukları tedavi edilmektedir. Cinsel terapi konusunda eğitim almış klinik psikologlar ve psikiyatristler yapabilir. Terapilerin süresi çiftlere/bireylere göre ve sorunlarına göre değişiklik gösterebilir. Birkaç görüşmede çözümlenebilen sorunlar olduğu gibi, uzun süreli tedaviyi gerektiren sorunlar da vardır.